hoe te beveiligen

Mijn woning beveiligen tegen inbraak? Hoe begin ik er aan?

1) Sociale maatregelen

Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

Het tegendeel is waar in buurten met goede sociale contacten. Daar houden de buren voor mekaar een oogje in het zeil. Een waakzame buur is er dus twee waard!

2) Organisatorische maatregelen

Veilig wonen is een kwestie van veilige leefgewoonten. De beste sloten zullen niet helpen tegen inbraak als je ze niet gebruikt of als je tegelijkertijd een raam laat openstaan. Veilig leefgewoonten kosten weinig of niets en hebben toch een enorm effect in het buiten houden van ongewenste gasten. Deze maatregelen zijn zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd gezien worden.

  • Hou een inventaris bij van uw waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers. Hou de facturen bij. Noteer bij  de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier kan de politie uw goederen gemakkelijker aan u teruggeven wanneer ze teruggevonden worden.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen rondslingeren.
  • Zet de kartonnen verpakking van uw nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat ze bij u kunnen stelen.
  • Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent. Laat uw ramen niet op kiepstand staan.
  • Geef uw woning een bewoonde indruk wanneer u met vakantie vertrekt: vraag aan een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien, de rolluiken op en af te laten, …
  • Meld ieder verdacht element in uw straat of bij uw buren aan de politie.

3) Bouwkundige maatregelen ( Het allerbelangrijkste uit de 4 punten )

Heel belangrijk is dat alle ‘zwakke’ plekken van je woning goed beveiligd zijn. Als een inbreker toch jouw woning uitkiest, is het zaak om hem zo lang mogelijk buiten te houden. Uit onderzoek weten we dat een inbreker het na gemiddeld 3 minuten opgeeft. Al je bereikbare gevelopeningen – deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen – moeten daarom goed beschermd worden.

Bijvoorbeeld:

  • Versterk uw deuren met een veiligheidscilinder, een veiligheidsrozet of beslag, extra sloten, …
  • Plaats extra sloten op al uw ramen die makkelijk toegankelijk zijn.
  • Installeer een degelijke kluis
  • Laat eventueel veiligheidsglas plaatsen (gelaagd glas)
  • Plaats rolluiken

4)Elektronische maatregelen

Elektronische beveiliging is zeker in woningen met een hoger inbraakrisico een belangrijke aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar interessant als de woning al correct beveiligd is.  Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken.

Doe een beroep op professionals om u te begeleiden. Bekijk de geldende wetgeving.

Voor een gratis prijsopgave om uw woning correct te beveiligen bel 014/21 37 00 of mail ons via het contactformulier

Wij maken meestal gebruik van ABUS veiligheidsproducten om ramen te beveiligen. In onderstaand filmpje kan u het verschil bekijken tussen beveiligde en niet beveiligde ramen.